top of page
Search
  • του Θοδωρή Παναγόπουλου

Η κοινότητα Αδελαΐδας αντιτίθεται στα πυρηνικά απόβλητα


Την αντίθεσή τους προς την Κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας να δημιουργήσει μονάδα διαχείρισης και αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων στην Πολιτεία, εξέφρασαν την Τετάρτη οι παρευρισκόμενοι σε ειδική ενημερωτική ημερίδα στο Ολύμπικ Χωλ.

Η χθεσινή ημερίδα αποτέλεσε και την τελευταία της σειράς συναντήσεων της Κυβέρνησης Ν. Αυστραλίας με τους κατοίκους της Πολιτείας που σκοπό έχουν την παροχή πληροφοριών και συγκέντρωση απόψεων των πολιτών για το επίμαχο θέμα.

Οι παρευρισκόμενοι όμως δεν έδειξαν να συμφωνούν με τις προτάσεις της Κυβέρνησης για την υλοποίηση του αμφιλεγόμενου έργου.

Ομιλητής στην ενημερωτική μερίδα ήταν ο κ. Τζων Φάλεν, Διευθυντής της Υπηρεσίας Δημόσιας Διαβούλευσης και Απάντησης στο θέμα των πυρηνικών ο οποίος τόνισε πως σκοπός της Υπηρεσίας είναι καθαρά η παροχή πληροφοριών.

«Δεν προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να συμφωνήσει, απλά δίνουμε στοιχεία και πληροφορίες έτσι ώστε οι πολίτες να διαμορφώνουν μια πιο τεκμηριωμένη άποψη,» είπε ο κ. Φάλεν.

Ο κ. Φάλεν ξεκίνησε την ημερίδα δίνοντας λεπτομερή περιγραφή του Κύκλου Πυρηνικών Καυσίμων της Βασιλικής Επιτροπής που συστάθηκε από την Κυβέρνηση.

Τόνισε πως η Βασιλική Επιτροπή σκοπό έχει να ερευνήσει ως ανεξάρτητος φορέας το πως και αν μπορεί η Νότια Αυστραλία να συμμετάσχει στις τέσσερις φάσεις που αποτελούν τον κύκλο πυρηνικής επεξεργασίας (εξόρυξη, χρήση στη βιομηχανία, παραγωγή ενέργειας και αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων).

«Μετά την σχετική έρευνα, η Επιτροπή κατέληξε ότι η Νότια Αυστραλία είναι σε θέση να δρομολογήσει το πρώτο και τέταρτο στάδιο αυτού του κύκλου,» είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό σημαίνει ότι η Νότια Αυστραλία αποτελεί κατάλληλη τοποθεσία για τη δημιουργία μονάδας αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων από άλλες χώρες, χάρη στα ιδανικά γεωλογικά χαρακτηριστικά της και τη μορφολογία εδάφους.

Ο κ. Φάλεν μίλησε επίσης για τα τεράστια οικονομικά οφέλη που θα επιφέρει ένα τέτοιο έργο στη Νότια Αυστραλία.

«Σε διάστημα 120 χρόνων, όσο χρόνο δηλαδή διαρκέσει η ζωή αυτού του έργου, η Πολιτεία θα έχει κέρδος 257 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου ενώ θα δημιουργηθούν σχεδόν 10,000 θέσεις εργασίας,» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο όμως, πολλοί από τους παρευρισκόμενους δεν φάνηκε να πείθονται από τα εντυπωσιακά ποσά και τα στατιστικά στοιχεία και το θέμα «ασφάλεια» κυριάρχησε στα ερωτήματα και τα σχόλιά τους.

«Αυτές οι χώρες που θα μας στέλνουν τα δικά τους απόβλητα, καλά θα ήταν να επενδύσουν σε μονάδες αποθήκευσης μέσα στη χώρας τους και όχι στη δική μας πόρτα,» είπε η κα Ισμήνη Σπύρογλου.

«Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είμαστε απόλυτα ασφαλείς μιας και τα ραδιενεργά απόβλητα μένουν για πάντα,» είπε ο κ. Δημήτρης Δημόπουλος.

«Υπάρχουν άλλοι τρόποι εύρεσης οικονομικών πόρων για την Πολιτεία αν εκμεταλλευτούν σωστά, και να μην μολύνουμε τη φύση,» είπε ο κ. Ευάγγελος Μπόγιας.

Ο κ. Φάλεν δέχθηκε μπαράζ ερωτήσεων και από άλλα μέλη της Κοινότητας, τόνισε όμως πως καμία απόφαση δεν έχει παρθεί σχετικά με το θέμα.

Επισήμανε δε πως η Κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε καμία δέσμευση χωρίς την κοινωνική και κοινοτική συναίνεση, κυρίως των Ιθαγενών κοινοτήτων που κατοικούν στις περιοχές όπου ενδεχομένως να κατασκευαστεί η επίμαχη μονάδα.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Διαβούλευσης θα προσκομίσει την τελική αναφορά από τις συναντήσεις της με τις διάφορες κοινότητες στην Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας την οποία αποτελούν απλοί πολίτες.

Με βάση αυτή την αναφορά, η Κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας θα αποφανθεί για το αν θα προχωρήσει με την υλοποίηση του έργου, αρχές του επόμενου μήνα.

5 views0 comments
bottom of page