top of page
Search
  • Του Θοδωρή Παναγόπουλου

Είπαν "εις υγείαν"... τα κρασιά της Αυστραλίας


Στην Αυστραλία βρίσκεται απο τις αρχές του Γενάρη ο βραβευμένος Έλληνας οινοχόος (sommelier) Λευτέρης Κανδύλης.

Το 2015 Ο κ. Κανδύλης , απέσπασε το βραβείο του καλύτερου οινοχόου στην Ελλάδα στα πλαίσια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων, ενώ πέρυσι, το 2016, αναδείχθηκε ως ο καλύτερος οινοχόος στη Μεγάλη Βρετανία στα πλαίσια του Moët UK Sommelier.

Ο κ. Κανδύλης, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Λονδίνο τα τελευταία επτά χρόνια αποφάσισε να επισκευτεί την Αυστραλία για να δει απο κοντά τις παγκοσμίως φημισμένες περιοχές παραγωγής κρασιού.

"Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος με την ποιότητα αλλά και με την τεχνική παραγωγής οίνου στην Αυστραλία," δήλωσε στο Greenglish Show.

"Σκοπός μου είναι να γνωριστώ από κοντά με τους παραγωγούς των φημισμένων κρασιών τα οποία χρησιμοποιώ στη δουλειά μου, να ακούσω τις ιστορίες τους, να μάθω περισσότερα για την παραγωγή τους και να μεταφέρω αυτές τις γνώσεις στους πελάτες μου," είπε χαρακτηριστικά.

Πρώτος σταθμός του κ. Κανδύλη, ο οποίος επισκέπτεται την Αυστραλία για πρώτη φορά, ήταν η Νέα Νότιος Ουαλία και η γνωστή περιοχή Χάντερ Βάλεϋ, συνέχισε στην Βικτώρια, κατόπιν επισκέφθηκε την πασίγνωστη περιοχή οινοποιοίας Μπαρόσα Βάλεϋ στη Νότια Αυστραλία για να καταλήξει στην Μάργκαρετ Ρίβερ της Δυτικής Αυστραλίας.

Ο βραβευμένος οινοχόος είπε πως επειδή οι τεχνικές παραγωγής κρασιού της Αυστραλίας αγγίζουν την τελειότητα τουλάχιστον όσον αφορά το τελικό προϊόν, δεν αφήνουν περιθώρια για "γευστικές περιπέτειες".

"Οι μικρές ατέλειες που παρατηρούνται στην ευρωπαϊκή οινοποιοία είναι αυτές που κάνουν το κρασί πιο ελκυστικό γιατί "παίζουν" με τις προτιμήσεις του πελάτη, του κινούν διαρκώς το ενδιαφέρον."

Σύμφωνα με τον κ. Κανδύλη, τα μεγαλύτερα κέντρα αγοράς καλής ποιότητας κρασιού είναι το Τόκυο, το Λονδίνο και το Σαν Φρανσίσκο οπότε, όπως λέει και ο ίδιος, η επιλογή του να εργαστεί στο Λονδίνο δεν ήταν τυχαία.

Ερωτηθείς για το πια κρασιά προτιμά ο ίδιος, απάντησε ότι οι διεθνείς ποικιλίες που λατρεύει είναι το Riesling για λευκά και το Pinot Noir για ερυθρά ενώ από τις εγχώριες, προτιμά το Ασύρτικο και στο Ξινόμαυρο.

Στο Λονδίνο ο Λευτέρης είναι ο οινοχόος του εκλεκτού members club "67 Pall Mall" Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα ενώ στα 18 του χρόνια, μετέβη στην Αθήνα για σπουδές.

Το 2010 αποφάσισε να αφήσει πίσω του την Ελλάδα και να ανοίξει καινούριους ορίζοντες ξεκινώντας μια λαμπρή καριέρα σε αυτό που πραγματικά αγαπούσε.

Εργάστηκε σε διακεκριμένα εστιατόρια του Λονδίνου όπως το Ledbury που βρίσκεται στο Notting Hill, όπου εκεί είχε τη θέση του Assistant Head Sommelier.

Αποκτώντας μεγάλη εμπειρία στη τεράστια οινική αγορά του Λονδίνου και σε συνδυασμό με τις γνώσεις αλλά και το πάθος του για τα κρασιά έφτασε στο 67 Pall Mall.

Μετά την επιτυχία του πέρυσι ως ο καλύτερος οινοχόος της μεγάλης Βρετανίας, ο Λευτέρης Κανδύλης ετοιμάζεται πλέον για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Οινοχόων που θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Αυστρία.

Στην υγειά του λοιπόν και καλή επιτυχία!

Πηγή φωτογραφίας: www.lifo.gr

19 views0 comments
bottom of page