top of page
Search
  • του Θοδωρή Παναγόπουλου

Θέλει τόλμην η ελληνομάθεια...


Την άμεση κινητοποίηση των Ελληνικών Κοινοτήτων της Αυστραλίας για τη διάσωση της ελληνικής γλώσσας και την διατήρηση πανεπιστημιακών προγραμμάτων εκμάθησής της ζήτησε ο καθηγητής Νεοελληνικών του Πανεπιστημίου Φλίντερς κ. Μιζάλης Τσιανίκας.

Το αίτημα αυτό απηύθυνε ο κ. Τσιανίκας κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης για τα Αριστοτέλεια που διοργανώνονται από το Αυστραλιανό Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και Πολιτισμού «Λόγος» στο Πανεπιστήμιο Φλίντερς την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου.

Ο κ. Τσιανίκας κάνοντας έκκληση σε Μελβούρνη και Σύδνεϋ τόνισε πώς μόνο με τη δημιουργία ιδρυμάτων ή κέντρων όπως το «Λόγος» μπορούν τα τμήματα ελληνομάθειας να ανασυγκροτηθούν και ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη.

Τα Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Φλίντερς είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό στην Αυστραλία που προσφέρει ολοκληρωμένα προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής σε πανεπιστημιακό επίπεδο, ακόμα και μέσω διαδικτύου (online) προγράμματα.

Σε συσχετισμό που έκανε με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένοι» του Έλληνα διαφωτιστή Διονύσιου Σολωμού, το οποίο παρουσίασαν φοιτητές του τμήματος Ελληνικών Σπουδών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Τσιανίκας είπε:

«Στο πνεύμα των πρώτων γενναίων πολεμιστών της Επανάστασης εμφυσήθηκε η παιδεία και τα γράμματα των διανοουμένων Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και των Κοινοτήτων του εξωτερικού.

«΄Έτσι και σήμερα, οδηγούμενοι από τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις εδώ δοκιμασίες και να υπερβούμε τον εαυτό μας ώστε να καταφέρουμε να διασφαλίσουμε την ελευθερία μας ως πολιτισμός. «

Ο κ. Τσινίκας τονίζοντας την ευθύνη που έχουν οι Έλληνες της διασποράς για την συνέχιση και εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας, είπε:

«Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το όραμα της ανάστασης του γένους, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι στηρίχτηκε στις δυνάμεις του ελληνισμού της διασποράς.»

Τόνισε δε ότι η ελεύθερη σκέψη, η ελεύθερη βούληση, το ελεύθερο διαλογίζεσθαι και η δημιουργία ελεύθερου ελληνικού λόγου είναι αυτό που θα πάει μπροστά τον ελληνισμό, μαζί με τις παραδόσεις και την κουλτούρα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νότια Αυστραλία κ. Ανδρέας Κωνσταντίνος Γούρας καθώς και η κα. Γεωργία Νικολαΐδου, Συντονίστρια Γραφείου Εκπαίδευσης του Ελληνικού Προξενείου της Μελβούρνης.

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως η ελληνομάθεια στην Αυστραλία κινδυνεύει, ο κ. Γούρας απάντησε:

«Εάν ο ελληνισμός της Αυστραλίας κινητοποιηθεί και οργανωθεί, δεν θα έχουμε πρόβλημα.»

Παρόμοια ήταν και η απάντηση της κας Γεωργίας Νικολαΐδου.

«Αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, και ιδιαίτερα οι γονείς, κυρίως από το σπίτι, μιλώντας ελληνικά στα παιδιά τους, θα μπορέσουμε να σώσουμε τη γλώσσα μας στο εξωτερικό,» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν αρκεί να διατηρηθεί μια γλώσσα ζωντανή, σκοπός είναι να διατηρηθεί και ο πολιτισμός που βρίσκεται πίσω από αυτή τη γλώσσα και όπως βλέπουμε, ο πολιτισμός μας είναι τεράστιος,» τόνισε η κα Νικολαΐδου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η εκπρόσωπος του Συλλόγου Χαλκιδικέων Ν.Α «Αριστοτέλης» κα Κατερίνα Μαλακόζη ανακοίνωσε δυο περεταίρω υποτροφίες αξίας $1000 η καθεμία για επιλεγμένους φοιτητές.

Ο Σύλλογος Χαλκιδικέων είναι από τους κύριους υποστηρικτές και χορηγούς το κέντρου «Λόγος» έχοντας δημιουργήσει μια στενή σχέση και μια κοινή προσπάθεια με το Κέντρο για την ελληνομάθεια όχι μόνο στην Νότια Αυστραλία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ταυτόχρονα, τον περασμένο Ιούνιο Ο Υπουργός Οικονομίας της Νότιας Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση Νότιας Αυστραλίας δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει το Κέντρο με το ποσό των $2 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένω να συνεχίσει τη λειτουργία του προγράμματος ελληνομάθειας.

Είναι η πρώτη φορά, ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο που μια ξένη κυβέρνηση χρηματοδοτεί ένα τμήμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας εκτός ελληνικών συνόρων.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μια ξεχωριστή παρουσίαση που ετοίμασαν οι φοιτητές του τμήματος και είχε ως επίκεντρο το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι.»

Οι φοιτητές απήγγειλαν στίχους από το διάσημο ποίημα του μεγάλου ποιητή αντικατοπτρίζοντας το στόχο του Κέντρου «Λόγος» που είναι η σκληρή προσπάθεια και η προσπέραση εμποδίων προκειμένω να διασωθεί η ελληνομάθεια στο εξωτερικό αλλά και η διάσωση του ελληνικού πολιτισμού γενικότερα.

Το έργο του Διονύσιου Σολωμού αποτέλεσε και μέρος της διδακτέας ύλης για τους φοιτητές του Τμήματος Νεοελληνικών και έτσι θέλησαν να επιδείξουν τις γνώσεις τους.

Στο πνεύμα αυτό της ελληνομάθειας και του πολιτισμού, τρεις τυχεροί φοιτητές παρέλαβαν Βραβεία Αριστείας στις σπουδές των Νεοελληνικών, όπως συνηθίζεται άλλωστε κάθε χρόνο.

Το Βραβείο Νεοελληνικών Δημήτριος Κούκος απονεμήθηκε στην φοιτήτρια Βασιλική Βελισσάρη, το Βραβείο Νεοελληνικών Ιορδάνης Μαραγκοζίδης παρέλαβαν οι φοιτητές Mae-Lin Leow και ο Κωνσταντίνος Κανατσέλης και τέλος, ο οργανισμός OEEGA (Οργανισμός Ελληνίδων & Ελληνοκυπρίων Γυναικών Νοτίου Αυστραλίας) δώρισε $500 στο Κέντρο για τη δημιουργία και τρίτου Βραβείου που θα χρηματοδοτεί ο συγκεκριμένος Οργανισμός.

Παράλληλα, Πιστοποιητικά Ελληνομάθειας δόθηκαν και σε μαθητές Ελληνικών σχολείων από όλη την Αδελαΐδα και οποίοι αρίστευσαν στην εκμάθηση της ελληνικής σε επίπεδο Δημοτικού ή Γυμνασίου.

Τα βραβεία παρέδωσε στους τυχερούς φοιτητές ο Γενικός Πρόξενος στην Νότια Αυστραλία κ. Ανδρέας Κωνσταντίνος Γούρας ο οποίος αφού τους συνεχάρη, ευχαρίστησε το Κέντρο «Λόγος» για το ανεκτίμητο έργο του στη διάδοση της ελληνικής στις μελλοντικές γενεές.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε επίσης και με ψυχαγωγικό πρόγραμμα στο οποίο, μαθητές της Ακαδημίας Χορού της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας καθώς και του Πυρρίχιου Πολιτιστικού Συλλόγου παρουσίασαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από τον Πόντο και την Κρήτη.

41 views0 comments
bottom of page