top of page
Search
  • του Θοδωρή Παναγόπουλου

Η Αυστραλία είπε το "Ναι"!


Ιστορική ημέρα στην Αυστραλία.

(Πηγή φωτογραφίας: www.9news.com.au)

Με την συντριπτική πλειοψηφία του περιβόητου δημοψηφίσματος για την νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων ζευγαριών, ο Αυστραλιανός λαός έδωσε σήμερα 15 Νοεμβρίου τη δική του απάντηση με ένα μεγάλο ΝΑΙ, κάνοντας ένα ιστορικό βήμα στο τόσο λεπτό θέμα που έχει διχάσει τη χώρα.

Με 61,6 έναντι του 38,4 τις εκατό των ψήφων, η Αυστραλία βρίσκεται πλέον ένα βήμα πιο κοντά στο να ψηφιστεί ο αμφιλεγόμενος νόμος στο Κοινοβούλιο της χώρας όπου θα επιτρέπει ομοφυλόφιλα ζευγάρια να ενώνουν τα δεσμά του γάμου.

Στις 10.00 το πρωί όλα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα διέκοψαν τη ροή των προγραμμάτων τους για να μεταδώσουν ζωντανά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τον υπεύθυνο της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας Ντέηβιντ Κάλιτς.

Στο άκουσμα του θετικού αποτελέσματος υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών, χιλιάδες κόσμου που είχε συγκεντρωθεί σε κεντρικά σημεία σε διάφορες πόλεις της Αυστραλίας ξέσπασε σε ζητοκραυγές και δάκρυα χαράς.

Μαζί τους και δεκάδες πολιτικοί, ομοφυλόφιλοι και μη οι οποίο υποστήριξαν το δημοψήφισμα από την πρώτη μέρα της ανακοίνωσής του τον Αύγουστο.

"Ο Αυστραλιανός λαός ψήφισε ναι στην αγάπη, είναι πλέον υποχρέωσή μας τώρα ως κράτος να δρομολογήσουμε την ψήφιση του νόμου", είπε ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Ο κ. Τέρνμπουλ δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει τη διαδικασία της ψήφισης του νόμου στο Κοινοβούλιο πριν την άφιξη των φετινών Χριστουγέννων.

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Μπιλ Σόρτεν:

"Σήμερα γιορτάζουμε, αύριο νομιμοποιούμε"

Πολλοί πολιτικοί όμως, κυρίως από τις συντηρητικές παρατάξεις, ήταν αυτοί που δεν έμειναν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, δήλωσαν ωστόσο ότι ήταν δικαίωμα του Αυστραλιανού λαού να αποφασίσει.

Συνολικά ψήφισαν 12,720, 920 Αυστραλοί απο τους οποίους τα 7,8 εκατομμύρια τέθηκαν υπέρ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ψήψων καταγράφηκε στην Επικράτεια Πρωτεύουσας Αυστραλίας (Καμπέρρα) με 74 τις εκατό.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αυστραλίας έχουν ξεκινήσει πανηγυρισμοί και πάρτι στους δρόμους, ενώ στην Αδελαΐδα η ιστορική ανακοίνωση συνέπεσε με το ετήσιο Φεστιβάλ Ομοφυλοφίλων "Feast" που ξεκίνησε στις 11 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 26 του ίδιου μήνα.

34 views0 comments
bottom of page