top of page
Search

Ελληνικό αίμα στη μάχη κατά της Λευχαιμίας

  • του Θοδωρή Παναγόπουλου
  • Jan 22, 2018
  • 6 min read

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος (Ντάϊαμοντ), έξω απο το Ίδρυμα κατά της Λευχαιμίας στην Αδελαΐδα στο οποίο εργάζεται.

Έχοντας χάσει τον ίδιο του τον αδερφό αλλά και άλλους στενούς του συγγενείς από καρκίνο, ένας επιστήμονας και ερευνητής ελληνικής καταγωγής από την Αδελαΐδα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της λευχαιμίας.

Ο λόγος, για τον Παντελή Διαμαντόπουλο, Διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Πασχόντων από Καρκίνο του Αίματος που ανήκει στο Ίδρυμα κατά της Λευχαιμίας Νότιας Αυστραλίας και Βόρειας Επικράτειας.

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γεννήθηκε στην Αδελαΐδα από Έλληνες γονείς που κατάγονται από την Καστοριά.

Με πολύχρονη εμπειρία στην έρευνα κατά του καρκίνου δίνει τα τελευταία χρόνια μια πραγματική μάχη για ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του αίματος, κυρίως παιδιά.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, κυρίως γιατί έχεις να κάνεις με ευάλωτα άτομα που αντιμετωπίζουν ένα σοβαρότατο πρόβλημα υγείας»

«Δεν μπορεί κανείς να καταλάβει την ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου που έχει διαγνωστεί με καρκίνο και τη δυσκολία της διαδικασίας που ακολουθεί, δηλαδή εύρεση και πρόσβαση σε κατάλληλα θεραπευτικά προγράμματα, οικονομικές επιβαρύνσεις στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, μεταφορά σε ιατρικά κέντρα και πολλά άλλα. Εκεί είναι που προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας»

Έχοντας ολοκληρώσει σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αδελαΐδας, ο κ. Διαμαντόπουλος επικεντρώθηκε στην έρευνά διαφορετικών τύπων καρκίνου του αίματος, δίνοντας μεγαλύτερη βάση στο πολλαπλό μυέλωμα το οποίο όπως λέει και ο ίδιος, είναι από τους πιο θανατηφόρους τύπους καρκίνου στην Αυστραλία.

Η εργασία του πάνω στη μοριακή βιολογία κατέληξε να γίνει το επίκεντρο της έρευνάς του στην 20ετή του επιστημονική καριέρα.

Ξεκίνησε έρευνα κατά του καρκίνου το 1995 στο Τμήμα Ανοσολογίας του ερευνητικού κέντρου Χάνσον της Αδελαΐδας.

«Όταν μπήκα στο Πανεπιστήμιο, αμέσως ανέπτυξα μεγάλο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη βιολογία, την ιατρική και γενικότερα ήθελα να κατανοήσω το πώς λειτουργεί ο καρκίνος»

«Πάντοτε με εντυπωσίαζε η λειτουργία του ανθρώπινου σώματος και κυρίως το τι προκαλεί τη ρύθμιση των γονιδίων που προκαλούν καρκίνο»

Και ο ίδιος όμως έχει ζήσει πολλές φορές από κοντά το δράμα που περνά ένας καρκινοπαθείς, αφού η νόσος χτύπησε αλύπητα την ίδια του την οικογένεια.

Από το 2001 μέχρι και το 2014, ο κ. Διαμαντόπουλος έχει χάσει πέντε στενούς συγγενείς από καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου και του μεγάλου του αδερφού.

Όταν ξεκίνησε το Διδακτορικό του, την ίδια εποχή έχασε και τη θεία του η οποία έπασχε από λέμφωμα.

Ήταν η πρώτη απώλεια οικογενειακού μέλους από καρκίνο και δυστυχώς δεν τελείωσε εκεί.

Αυτό, όπως είπε ο ίδιος τον έκανε να αφοσιωθεί ακόμα πιο πολύ στην έρευνα για τον καρκίνο του αίματος και μάλιστα αφιέρωσε όλη του την εργασία και διατριβή του στη μνήμη της θείας του.

Στην Αδελαΐδα, ο κ. Διαμαντόπουλος ο οποίος τα τελευταία τέσσερα χρόνια δραστηριοποιείται στο Ίδρυμα κατά της Λευχαιμίας, συντονίζει την πιο οργανωμένη και ευαισθητοποιημένη ομάδα στήριξης πασχόντων από καρκίνο του αίματος στην Αυστραλία.

Το έργο του Ιδρύματος κατά της Λευχαιμίας επικεντρώνεται στο να βελτιώνει τις ζωές των ασθενών καθ΄όλη τη διάρκεια της θεραπείας τους, παρέχοντας βοήθεια είτε οικονομική είτε βοήθεια σε θέματα μεταφοράς και στέγασης για όσους ασθενείς έρχονται από την επαρχία.

Όραμα του Ιδρύματος είναι η περαιτέρω βελτίωση θεραπευτικών αγωγών και η ευκολότερη πρόσβαση σε αυτές με απώτερο σκοπό την εύρεση θεραπείας για το συγκεκριμένο είδος καρκίνου.

Τεράστια βάση όμως δίνεται και στην ηθική υποστήριξη στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του αίματος έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται η ψυχολογική τους κατάσταση.

«Θέλουμε να δούμε όλο και περισσότερους ασθενείς να ξεπερνούν την ασθένεια τους και γι’ αυτό το λόγο επενδύουμε σε ερευνητικά προγράμματα για νέες θεραπείες αλλά και σε προγράμματα που στοχεύουν στο να διευκολύνουν όσο το δυνατό γίνεται τη διαδικασία από την ώρα της διάγνωσης έως και το τέλος της θεραπείας του ασθενή,» τόνισε ο κ. Διαμαντόπουλος.

Σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο τύπου που εξέδωσε το Ίδρυμα, ο αριθμός ατόμων που χάνουν τη ζωή τους από Λευχαιμία είναι τώρα διπλάσιος από τον αριθμό ασθενών που πεθαίνουν από καρκίνο του δέρματος.

Όπως δήλωσε και ο ίδιος, συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου του αίματος όπως η Λευχαιμία και τα Λεμφώματα αποτελούν τους πιο κοινούς ανάμεσα σε παιδιά μέχρι 14 ετών.

«Μέχρι στιγμής υπάρχουν 60.000 Αυστραλοί συμπολίτες μας που ζουν με καρκίνο του αίματος και ο αριθμός αυτός συνεχώς ανεβαίνει.»

Σύμφωνα με στατιστική έρευνα, 35 νέα κρούσματα καρκίνου του αίματος παρουσιάζονται καθημερινά στην Αυστραλία.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα τι προκαλεί αυτή την ασθένεια.»

Ωστόσο ο κ. Διαμαντόπουλος δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια η ιατρική έχει κάνει αλματώδη πρόοδο στη μάχη εναντίον της Λευχαιμίας και άλλων παθήσεων του αίματος.

Συγκεκριμένα είπε πως αν και οι συμβατικές χημειοθεραπείες καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, επειδή καταστρέφουν και τα υγιή κύτταρα του οργανισμού, αυτό επηρεάζει αρνητικά το αμυντικό σύστημα.

Μια από τις νέες μεθόδους που δίνει νέες ελπίδες είναι και η εξατομικευμένη τεχνική, μια νέα επαναστατική αντικαρκινική προσέγγιση, η οποία βρίσκεται σε πρώιμα στάδια αλλά με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η συγκεκριμένη τεχνική κατευθύνει το αντικαρκινικό φάρμακο απευθείας στα καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάζει ουσιαστικά τα υπόλοιπα κύτταρα του σώματος.

«Έχει λιγότερες παρενέργειες και σίγουρα αποτελεί καλύτερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία κατά του καρκίνου,» είπε ο κ. Διαμαντόπουλος.

Εξίσου καινοτομική είναι και η θεραπεία CAR-T στην οποία τα κύτταρα «Τ» του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία είναι υπεύθυνα για την εύρεση και εξόντωση των καρκινικών κυττάρων, απομονώνονται από το σώμα του ασθενή, και με γενετική τροποποίηση λειτουργούν στο να ανιχνεύσουν και να εξοντώσουν τα συγκεκριμένα κύτταρα του καρκίνου του αίματος.

Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τα κύτταρα «Τ» απελευθερώνονται πίσω στο υπόλοιπο σώμα του ασθενή.

«Ένα 80% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε αυτή τη θεραπεία ξεπέρασαν τον καρκίνο του αίματος με πλήρη επιτυχία,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντόπουλος.

Το κόστος όμως που απαιτείται για καινούριες έρευνες είναι τεράστιο και βασίζονται κατά πολύ σε δωρεές και εράνους, κυρίως όταν δεν υπάρχει χρηματοδότηση από το κράτος.

Για το λόγο αυτό, κάθε χρόνο, το Ίδρυμα διοργανώνει τον μεγάλο έρανο “World’s Greatest Shave” (Το Μεγαλύτερο Κούρεμα του Κόσμου) όπου χιλιάδες πολίτες παίρνουν μέρος ξυρίζοντας το κεφάλι τους με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για αυτούς που πάσχουν από Λευχαιμία.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές διοργανώσεις στην Αυστραλία όπου κάθε χρόνο, τον μήνα Μάρτη, περίπου 20.000 Αυστραλοί, άνδρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών, τολμούν να ξυρίσουν το κεφάλι τους ή να χρωματίσουν τα μαλλιά τους προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα τα οποία διατίθενται προς ανάγκες των καρκινοπαθών που φροντίζει το Ίδρυμα.

«Το ποσοστό επιβίωσης παιδιών που έπασχαν από Λευχαιμία το 1998 ήταν %65. Σήμερα με την βελτίωση στην ανοσοθεραπεία αλλά και την βελτίωση στη γενικότερη φροντίδα, το ποσοστό επιβίωσης έχει ανέβει στο 90%»

Ο κ. Διαμαντόπουλος επισημαίνει ωστόσο ότι παρά την τεράστια πρόοδο στην Ιατρική όσον αφορά την παιδική Λευχαιμία, συγκεκριμένοι καρκίνοι του αίματος όπως το πολλαπλό μυέλωμα και τα λεμφώματα είναι οι κύριες αιτίες θανάτου στην Αυστραλία, τονίζοντας κάθε δυο ώρες χάνεται και μια ζωή από Λευχαιμία στην Αυστραλία!

Φέτος το Ίδρυμα συμπληρώνει 20 χρόνια από τότε που ξεκίνησε το World’s Greatest Shave to 1998.

«Παίρνοντας μέρος σε αυτή τη φιλανθρωπική διοργάνωση μπορεί κανείς να βοηθήσει αφάνταστα τους ασθενείς αλλά και τις οικογένειές τους δίνοντάς τους ηθική και υλική στήριξη την οποία έχουν τόσο ανάγκη.»

Ταυτόχρονα, συμμετέχοντας στον ετήσιο αυτό έρανο, βοηθά κανείς στη χρηματοδότηση νέων ερευνών κατά του καρκίνου του αίματος με την ελπίδα εύρεσης θεραπείας.

Να σημειώσουμε ότι το Ίδρυμα κατά της Λευχαιμίας δεν χρηματοδοτείται από την Κυβέρνηση και βασίζεται οικονομικά από τη γενναιοδωρία των πολιτών, χορηγούς και κυρίως από τον έρανο “World’s Greatest Shave”.

Μπορεί κανείς να λάβει μέρος σε αυτόν τον έρανο μέσω διαδικτύου την ιστοσελίδα www.worldgreatestshave.com ή τηλεφωνώντας στο 1800 500 088.

Αν είστε πάσχων ή γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από Λευχαιμία, Λέμφωμα ή Μυελώμα, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με το Ίδρυμα στο 1800 620 420 και να μάθετε πώς μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις υπηρεσίες του.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ

Ο κ. Διαμαντόπουλος έχει εργαστεί τόσο στην Αυστραλία όσο και σε χώρες Νοτιοανατολικής Ασίας μέσω του προγράμματος AusAid του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας.

Ως τοπικός Διευθυντής του Προγράμματος Πρόληψης κατά του AIDS σε Βιετνάμ, Κίνα, Λάος, Μπέρμα και Καμπότζη, ο Έλληνας επιστήμονας αποκάλυψε πως οι συνθήκες περίθαλψης στις περισσότερες από αυτές τις χώρες ήταν κάτι χειρότερο από τριτοκοσμικές.

«Υπήρχε παντελής έλλειψη υπηρεσιών βοηθείας. Η πρόσβαση σε γιατρούς, φάρμακα και θεραπείες ήταν πολύ περιορισμένη»

«Σε πολλές περιπτώσεις πολλοί άνθρωποι δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ γιατρό στη ζωή τους,» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο, άτομα που έπασχαν από τον ιό HIV και είχαν άμεση ανάγκη από φαρμακευτική αγωγή, δεν τους επιτρεπόταν πρόσβαση λόγω τοπικής αντίληψης και ταμπού για τη νόσο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς του AIDS να οδηγούνται σχεδόν στην απομόνωση.

«Νιώθω τεράστια ικανοποίηση που μπόρεσα να βοηθήσω τόσο ευάλωτες κοινωνίες σε αυτές τις τόσο φτωχές και αβοήθητες χώρες.»

 
 
 

Comments


Help us stay alive!

Follow The Web Series

  • YouTube Clean
  • Vimeo Clean
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean

 © 2014 by The Grenglish Show.

Proudly created with Wix.com

bottom of page