Ελληνικά χέρια στο τιμόνι παγκόσμιων ιατρικών αποστολών
- του Θοδωρή Παναγόπουλου
- Mar 9, 2018
- 2 min read

Με συγκλονιστικές μαρτυρίες και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την ποιότητα ζωής γυναικών και γενικότερα ανθρώπων που ζουν στην Καμπότζη καθήλωσε το κοινό μια Ελληνίδα ειδικός ιατρικών επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην εκδήλωση της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Ν.Α για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Μαρτίου στο Ολύμπικ Χωλ.
Ιδρύτρια της Υπηρεσίας Sustainable Health Empowerment, η Δρ Τερψιχόρη Ταν (Καπινιάρη) η οποία κατάγεται από την Αδελαΐδα αλλά ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες ηγείται ανθρωπιστικών αποστολών στην Καμπότζη βοηθώντας χιλιάδες πολίτες που έχουν άμεση νοσηλευτική ανάγκη.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αποκάλυψε τις τριτοκοσμικές συνθήκες και την παντελή έλλειψη νοσηλευτικών αναγκών στη χώρα, η υγειονομική υποδομή της οποίας βασίζεται κυρίως σε ανθρωπιστικά προγράμματα.
«Το υγειονομικό σύστημα της χώρας είναι εξαθλιωμένο. Συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους από τις πιο απλές παθήσεις, ακόμα και από διάρροια.
«Τα ποσοστά θνησιμότητας σε παιδιά μέχρι πέντε ετών έχει αγγίξει επίπεδα συναγερμού αφού στις 1000 γεννήσεις, καταγράφονται 82 θάνατοι, σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου το ποσοστό είναι μόλις 8/1000,» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως αποκάλυψε η Δρ Ταν, οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις στην Καμπότζη είναι τριτοκοσμικές και πολλές φορές εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτές.
«Είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν τα βασικά που χρειάζεται ένας ασθενής στο μέρος όπου νοσηλεύεται και συνάμα να νοσηλεύεται σε άθλιες συνθήκες,» τόνισε η κα Ταν.
Σε πολλές περιπτώσεις τα ιατρικά κέντρα αποτελούν πρόχειρες κατασκευές σε παλιά κτίρια όπου συνοστίζονται απο ασθενείς ενώ δεν υπάρχει και ο κατάλληλος εξοπλισμός.
Στο υγειονομικό σύστημα της χώρας το οποίο «αιμορραγεί» έρχονται να προστεθούν και οι μισθοί πείνας που σε πολλές περιπτώσεις δεν επιτρέπουν πρόσβαση στην οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα και περίθαλψη που έχει ανάγκη ένας ασθενής.
Ένας βασικός μισθός στην Καμπότζη είναι περίπου $2,000 το χρόνο σε σύγκριση με τα $45,000 που κερδίζει ένας Αμερικανός πολίτης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως δηλώνει η Δρ Ταν, σκοπός της Υπηρεσίας είναι η παροχή αναγκαίου ιατρικού εξοπλισμού και νοσηλευτικής πρόσβασης εκεί που χρειάζεται αλλά και να διασφαλίσει μια βιώσιμη συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και Κυβερνήσεις μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
«Μέχρι στιγμής έχουμε τοποθετήσει τεχνητά μέλη σε πάνω από 50 παιδιά και ενήλικες, έχουμε εξασφαλίσει δωρεές πάνω από $300,000 για ιατρικό εξοπλισμό και έχουμε τροφοδοτήσει τοπικές κοινωνίες με βασικά είδη όπως γυαλιά, είδη καθαρισμού σώματος, ακόμα και οδοντόβουρτσες!»
Η Δρ Τερι Ταν (Τερψιχόρη Καπινιάρη) γεννήθηκε στην Αδελαΐδα με καταγωγή από την Καλαμάτα.
Είναι ειδικός Ιατρικών Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Ιατρικών Αποστολών, έχει Πτυχίο Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας καθώς και Πτυχίο Μάστερς Διοίκησης Επιχειρήσεων με 20ετή πείρα στην διαχείριση κλινικών και ιατρικών κέντρων και τη διοργάνωση αποστολών σε υποανάπτυκτες χώρες.
Η αγάπη της για την πολυπολιτισμικότητα, την εκπαίδευση και τη φιλανθρωπία την οδήγησε να ιδρύσει την υπηρεσία Sustainable Health Empowerment S.H.E.
Η S.H.E είναι μια συλλογική προσπάθεια που εδρεύει στις ΗΠΑ και που αποτελείται από μια ομάδα ειδικών σε θέματα υγείας οι οποίοι δουλεύουν μαζί για να προσφέρουν άμεση βοήθεια σε χώρες που έχουν ανάγκη.
Η κα Ταν δήλωσε ωστόσο ότι επόμενη στη λίστα για παροχή βοήθειας είναι η Ελλάδα μιας και το σύστημα υγείας της χώρας έχει πληγεί σοβαρά λόγω της οικονομικής κρίσης.
Comments