top of page
Search
  • του Θοδωρή Παναγόπουλου

Η ΝΟΤΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΣΥΣΣΩΜΗ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΑΘΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


Με αισθήματα αλληλεγγύης και αμέριστης συμπαράστασης για τα θύματα της φονικής λαίλαπας στην Αττική πλημύρισε η Ολυμπιακή αίθουσα χθες βράδυ κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης για το συντονισμό διεξαγωγής εράνου που ετοιμάζει η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας.

Πάνω από 30 εκπρόσωποι διαφόρων ελληνικών συλλόγων καθώς και άλλων εθνοτικών κοινοτήτων όπως η Ιταλική, η Κυπριακή, η Ισλαμική και η Ινδική μαζί με πολιτικά στελέχη της Νότιας Αυστραλίας ένωσαν τις δυνάμεις τους ανταποκρινόμενοι στην εθνική τραγωδία της Ελλάδας.

Το φόρουμ συντόνισαν μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Β. Γκόνη ο Πολιτειακός Πρωθυπουργός Στήβεν Μάρσαλ, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Πήτερ Μαλιναύσκας και ο κ. Φρανκ Πανγκάλο από το κόμμα SA Best.

Τον κ. Γκόνη συγκίνησε η σύσσωμη παρουσία της ευρύτερης Νοτιο-Aυστραλιανής κοινότητας και η ένδειξη αλληλεγγύης για την Ελλάδα στο όνομα της Πολυπολιτισμικότητας,.

Συγκινημένος από την τραγωδία στην περιοχή Μάτι της Αττικής, ο Πολιτειακός Πρωθυπουργός Στήβεν Μάρσαλ είπε πως αυτή η τραγωδία έφερε την κοινότητα πιο κοντά.

«Απόψε είμαστε εδώ για να δείξουμε την αλληλεγγύη σε αυτούς που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές,» είπε συγκεκριμένα.

Ο σκοπός του φόρουμ ήταν η ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων καθώς και η σύσταση συντονιστικής επιτροπής η οποία θα βοηθήσει και θα καθοδηγήσει την διαδικασία συγκέντρωσης χρημάτων για τους πληγέντες.

Αρκετές ήταν οι ιδέες και προτάσεις που ακούστηκαν από διάφορες πλευρές σχετικά με το σχέδιο εκτέλεσης της συλλεκτικής διαδικασίας και το πώς θα διατεθούν τα χρήματα στις πληγείσες περιοχές.

Ορισμένοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι αν δοθούν τα συγκεντρωμένα χρήματα σε κυβερνητικές οργανώσεις, ίσως να υπάρξει θέμα κακής διαχείρισης και τα χρήματα να μην φτάσουν ποτέ εκεί που υπάρχει ανάγκη.

Αρκετοί πρότειναν την διάθεση χρημάτων για συγκεκριμένα έργα όπως την κατασκευή κοινοτικών εγκαταστάσεων, την αγορά αναγκαίων εργαλείων ή ακόμα και διαδικασία καθαρισμού της περιοχής από τη στάχτη και τους αποτεφρωμένους κορμούς δέντρων.

Η χρηματοδότηση κοινωνικού λειτουργού για ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα της πύρινης λαίλαπας προστέθηκε επίσης στη λίστα των προτάσεων αφού πιστεύεται ότι πολλοί από τους επιζώντες ίσως να βιώσουν μετατραυματικό στρες.

Πρόταση για έρανο με δωρεά χρυσού νομίσματος, γνωστό ως “gold coin donation” κατά τη διάρκεια του μεγάλου ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Adelaide Crows και Port Adelaide τράβηξε το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων.

Πολλοί ήταν επίσης υπέρ της ιδέας να χρηματοδοτήσουν απευθείας το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα που καταστράφηκε ολοσχερώς στις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου και που κόστισε τη ζωή σε σχεδόν 100 ανθρώπους.

Το πάνελ συγκέντρωσε όλες τις προτάσεις και προχώρησε στη σύσταση επιτροπής που θα συντονίσει την διεξαγωγή του εράνου.

Ανάμεσα στα προτεινόμενα μέλη για την επιτροπή είναι και ο πρώην πολιτικός στην Νότια Αυστραλία Τζούλιαν Στεφάνι ο οποίος έχει παλαιότερη εμπειρία σε διεξαγωγές εράνων όταν η Νότια Αυστραλία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για βοήθεια μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς στην Ιταλία πριν μερικά χρόνια.

Ο Πολιτειακός Πρωθυπουργός είπε με τη σειρά του ότι θα συνεργαστεί στενά με την νέα επιτροπή και η Κυβέρνησή του θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα όταν παρθεί τελική απόφαση στο πώς και που θα διατεθούν τα χρήματα από τον μεγάλο έρανο.

3 views0 comments
bottom of page